3.
Siemka! Chętnie ruszę zabawę do przodu, ale niestety nie mam nic ciekawego do powiedzenia, tak że trzymajcie filmik, który odzwierciedla moją aktualną rozterkę xD
Spoiler (kliknij, aby zobaczyć)
Czytam "Ulissesa" już drugi miesiąc i dalej mam nikłe pojęcie, o czym to jest :'D
Ale parę interesujących cytatów wyłapałam, na przykład ten, w którym główny bohater konfrontuje ludzki instynkt do traktowania śmierci jako czegoś doniosłego, straszliwego, patetycznego ze stanem faktycznym, czyli z rzeczywistością, w której człowiek rozkłada się tak samo jak każde inne zwierzę, a martwe ciała sprowadzają się do źródła przychodów dla ludzi prowadzących zakłady pogrzebowe:
"Jeden taki koleś szybko by się uwinął z człowiekiem. Objadłby szkielet do czysta, bez względu na to czyj. Dla nich po prostu mięso. Trup to mięso zepsute. No a czym jest ser? Trupem mleka. Czytałem w
Podróżach do Chin, że Chińczycy mówią, że biali cuchną trupem. Kremacja lepsza. Księża prędzej umrą niż na to pozwolą. Diablo zaangażowani na rzecz tej drugiej firmy. Hurtowi smażyciele grzeszników i handlarze kotłami."
Ale jednak większość książki wydaje mi się bełkotem, tak że ewidentnie coś mi umyka :')
A wy czytacie aktualnie coś ciekawego? c:
Ostatnio zmieniony przez Cuks (11-07-2022 o 15h28)