2.
@Skaen, Nie słyszałam wcześniej o "Sztucznych rajach", ale wyszukałam je i jestem zaintrygowana! :D Koniecznie musisz opowiedzieć, o czym są, jak skończysz c;
Leci wyzwanko:
Cytaty książkowe przyporządkowane do strażniczek
1. Vandea:
"My, ludzie pracujący w tym fachu, mawiamy, że najniebezpieczniejszym zwierzęciem w zoo jest człowiek."
~ Yann Martel - "Życie Pi"
Jako że użerasz się z ludźmi zawodowo, myślę, że bardzo pasuje xD
2. Sintriss:
"Nawet jeśli ktoś nadepnie Tygrysowi na ogon, a ma miękką od spodu stopę, nie zostanie pożarty przez Tygrysa, może przejść przez zagajnik i dotrzeć do rzeki oczyszczenia. Dlatego ważniejsza jest troska o miękkie stopy niż doskonalenie sztuki posługiwania się bronią myśliwską czy noszenie zbroi."
~ Yōko Tawada - "Fruwająca dusza"
Niestety nie znamy się za dobrze, więc przy wyborze cytatu kierowałam się głównie stylizacją - twoja postać wygląda jak dobra, życzliwa wróżka, która idzie przez życie w pokoju, nie krzywdząc nikogo :>
Jednak na podstawie tych z twoich wypowiedzi na forum, które widziałam odnoszę wrażenie, że sama tez jesteś miłą osobą o "stopach miękkich od spodu", więc mam nadzieję, że i tak możesz się utożsamić z tym cytatem :>
3. Cuks:
"Wiem, że stanowicie część Ludzkości, której ja także jestem częścią, oraz że częściowo uczestniczycie w części części czegoś, co także jest częścią czegoś i czego również jestem częścią w części, wraz ze wszystkimi cząstkami i częściami części, części części części części części części części części części części... Ratunku! O, przeklęte części! O krwiożercze, przeraźliwe części, a więc znowu mnie ucapiłyście, czyż nie ma ucieczki przed wami, ha, gdzież się schronię, co pocznę, o, dość; dość, dość, skończmy tę część książki, przejdźmy co żywiej do innej części, i przysięgam, że w następnym rozdziale już nie będzie cząstek, bo otrząsnę się z nich i zrzucę je, i wyrzucę je na zewnątrz, pozostając na wewnątrz (częściowo przynajmniej) bez części."
~ Witold Gombrowicz - "Ferdydurke"
Wybrałam dla siebie ten cytat, ponieważ mistrz Gombrowicz jak zwykle doskonale uchwycił moją rozterkę - bycie zmuszoną do bycia częścią społeczeństwa z racji samego istnienia, chociaż nikt mnie przed urodzeniem nie pytał, czy się na coś takiego godzę. Często czuję się przygnieciona ciężarem ludzi wokół mnie, bo większości z nich zwyczajnie nie lubię i nie chcę mieć z nimi nic wspólnego, ale przez to, jak urządzony jest świat nie mogę okazywać swoich myśli i uczuć w pełnej chwale, bo gdyby ludzie byli ze sobą szczerzy, świat byłby jednym wielkim chaosem.
4. Dark-lina:
"W historii jest wiele wydarzeń, które lepiej, żeby pozostały niewyjaśnione. Nie zawsze wiedza o faktach wzbogaca ludzi. Nie zawsze obiektywizm przewyższa subiektywizm. Nie zawsze fakty unieważniają iluzje."
~ Haruki Murakami - "Śmierć Komandora. Pojawia się idea"
Ten cytat dobrze oddaje rozterki, które mogą formować się w głowie śmiertelników, którzy mają styczność z królową nieumarłych i nie są w stanie ogarnąć umysłem jej mocy, od wskrzeszania umarłych poczynając na zmienianiu formy kończąc. Z ich perspektywy może lepiej jest niektóre rzeczy zostawić dla wyobraźni zamiast szukać prawdy...
5. Skaen:
"Z pewnością Kikyo nie mogła spać z powodu uzależnienia od księżyca: nie pozwalały jej na to słowa, które przyciągane jego siłą, uparcie tkwiły w jej głowie."
~ Yōko Tawada - "Fruwająca dusza"
Te słowa od razu przywodzą na myśl kogoś takiego jak ty - wrażliwego na subtelne piękno kryjące się w sztuce, w poezji i w otaczającym nas świecie.
// @Skaen, Bardzo się cieszę, że cytaty przypadły ci do gustu :D Włożyłam w to serce dlatego, że bardzo dobrze dobrałaś wyzwanie! c;
Ostatnio zmieniony przez Cuks (12-07-2022 o 11h48)