1. Absynt
Cześć Tak sobie czytam, co tu piszecie i dość długo szukałam czegoś, do czego sama mogłabym się odnieść (bo jednak klimaty fantasy, a przynajmniej w książkach, to nie jest moja ulubiona rzecz pod słońcem, filmy co innego, bardzo chętnie, szczególnie tak kultowa trylogia jak LOTR na przykład).
Mogę się wypowiedzieć jedynie na temat Stranger Things, bo @Ana o tym napomknęła... Dla mnie ten serial jest bomba. Oglądam wszystkie sezony na bieżąco - to znaczy, pierwszy obejrzałam, gdy wyszedł pierwszy, drugi, gdy drugi i pierwszego już wtedy nie odświeżałam (i tak dalej). Trochę zajęło poprzypominanie sobie wszystkich wątków, ale serial jest nakręcony w taki sposób, że bardzo dobrze naprowadza widza na to, co się działo, są czasem nawet jakieś retrospekcje i nie pozostawia w nim takiego wrażenia, że jednak nie wie, co się dzieje i jest wyobcowany. To w tym serialu lubię. Poza tym samo jego wykonanie, mam wrażenie, że przy każdym ujęciu ktoś stał z linijką i starał się dopasować wszystkie elementy kompozycji tak, aby były przyjemne dla oka. Nie ma tutaj żadnej niechlujności, jak coś ma być na środku, to jest na środku i moje oko perfekcjonistki się radowało. Cały ten klimat zresztą, choć sama nie żyłam w tych latach, więc nie mam porównania, ale jest przedstawiony w ten sposób, że chciałabym móc się tam przenieść
Ostatnio zmieniony przez Satiiira (23-07-2022 o 10h59)