1. Cień
Osobiście wolę czytać, niż oglądać, ale znam ludzi, którzy mają odwrotnie.
Kolejną lekturą, którą czytałam z zainteresowaniem i która do dziś spoczywa na moim regale, to Inny Świat.
Ostatnio zmieniony przez Seasaidh (18-08-2021 o 15h17)
Strony : 1 ... 1186 1187 1188 1189 1190 ... 1325
Ostatnio zmieniony przez Seasaidh (18-08-2021 o 15h17)
1. Obsydian
Jak mówiłam tak zrobiłam :> biblioteka odwiedzona, dziś będę czytać pierwszy tom trylogii Czarnych Kamieni Anne Bishop. Od razu wzięłam dwa tomy więc mam duże nadzieje co do tej historii
1. Absynt
Wróciłam z zakupów bogatsza o bluzę z bulbasaurem i marynarkę do pracy. <3
Widzę, że rozmowa o lekturach szkolnych, przyznam że nie pamiętam nic z Ferdydurke, musiała mnie chyba strasznie nudzić albo zrobić papkę z mózgu jeśli o niej szybko zapomniałam. xD Pamiętam, że Lalkę przekartkowałam, bo mnie męczyła i na maturę po prostu ogarnęłam sobie opracowania z tej lektury. Ludzi bezdomnych już też w ogóle nie pamiętam, ale pamiętam, że mi się podobała. Mistrza i Małgorzatę jako lekturę szkolną miałam i nie zdążyłam jej całej przeczytać, ale mam własną książkę w domu, leży i czeka na swoją kolej, bo bardzo mi się podobała. Z dramatów upodobałam sobie Zemstę i Balladynę, a zwłaszcza tę drugą, nawet mam ją na półce. <3 Mam też PTSD do Świętoszka, do końca życia chyba zapamiętam, że pierwsza scena odbywała się w kościele po tym jak uwaliłam to na kartkówce, a myślałam że przygotowałam się na 100%. x"D
Ostatnio zmieniony przez Seasaidh (18-08-2021 o 16h06)
1.Obsydian
ooo nice @Sea, jaki robisz wzór?
Ostatnio zmieniony przez Seasaidh (18-08-2021 o 16h18)
1.Obsydian
@Sea, brzmi naprawdę dobrze! Trzymam kciuki, za jak najmniej bolesne dziaranie xD
1. Cień
Na chwilę wracając tylko do tematu lektur, to sama też po humanie nie byłam, ale sporo lektur czytałam właśnie przez pisanie rozszerzonego polskiego (chociaż i tak nie bardzo mi się przydały, bo na maturze pisałam ostatecznie interpretację porównawczą wierszy) xd W każdym razie zgadzam się w 100% co do przywalania się do szczegółów - do zrozumienia Lalki nie jest nikomu potrzebna wiedza, jaki był kolor kamienicy Łęckiej albo jaki miała rozmiar rękawiczek, a takie pytania niestety często padają na lekcjach (a przynajmniej padały u mnie) xd
A co do Ferdydurke, to jedyne co mi przychodzi na myśl, to że książka, która w dużej mierze była krytyką tego, jak wygląda polska edukacja, wylądowała w kanonie lektur, piękna ironia XD
@Sea Super pomysły na tatuaże, jak coś to pochwal się później który wybrałaś (o ile nie masz nic przeciwko) ;D
Ostatnio zmieniony przez Idriana (18-08-2021 o 16h33)
1. Obsydian
@Myst, ja przeczytałam tę pierwszą część i jakoś nieprzypadło mi do gustu. Podobno kolejne są lepsze, ale jakoś nie mogę się przełamać.
2. Absynt
Mariah wiadomość ci wcięło~
A co do czytadeł to myślę czyby nie wrócić do jednego tytułu mangi, którą czytałam X lat temu, bo jak nabyłam sobie 1,2 i 6 tak dalej nie wiem co się dzieje. xD Mówię o Yami no Matsuei i się zastanawiam czy może się nie zaopatrzyć w pozostałe tytuły.
1 obsydian
Lektura szkolna, której nie polecam, bo jej absolutnie nienawidzę... miałam ja na rozszerzeniu z Polskiego. "Cudzoziemka". Nie polecam nikomu, strasznie mi rozwaliła psychę, kiedy ją czytałam. Dobrze, ze na maturze miałam mitologię grecką.
A ogólnie w kwestii czytadeł, czeka mnie "Archiwum", ale spokojnie poleży sobie, póki nie będę miałą wolnego. Nie chcę zaczynać i nie skończyć przez brak czasu
@Mariah dopisz coś jeszcze, bo uznają post jako spam.
Ostatnio zmieniony przez Shairan (18-08-2021 o 17h09)
2. Obsydian
@Faren, ja za każdym razem jak wracam do "Olymposa" to liczę, że w końcu ogarnę o co w tym chodzi, a i tak kończy się na podziwianiu ładnej kreski.
Ostatnio zmieniony przez Vandea (18-08-2021 o 17h02)
3.obsydian
Kiedyś dużo czytałam. Aktualnie na moich półkach znajduje się od cholery niezaczętych książek XD
925
Ostatnio zmieniony przez CIementine (18-08-2021 o 17h06)
1. Absynt
Shairan przypomniałaś mi o Cudzoziemce xD Czytałam to w gimnazjum i w ogóle tego nie pamiętam. xD
Van w mangach właśnie to jest piękne, jak fabuły nie ogarniasz to chociaż na ładną kreskę możesz popatrzeć xD Ja chyba tak przy Wampirzycy Karen miałam xD
Clementine u mnie też aktualnie więcej ksiażek na półce nie przeczytanych niż przeczytanych. ¯\_(ツ)_/¯
Ostatnio zmieniony przez Faren (18-08-2021 o 17h08)
1. Obsydian
@Faren, prawda Dzięki temu nie żałuję, że je kupiłam.
2 obsydian
@Faren nic nie tracisz. To było gorsze niż te lektury z romantyzmu, których też całym serduszkiem niecierpię. Ten dział trwał wieczność xD
@Clementine ja miałam etap kupowania książek na stosy, a teraz leżą i czekaja
Ostatnio zmieniony przez Shairan (18-08-2021 o 17h13)
3. obsydian
Kiedyś przewinęło mi się w internecie, że u osób, które kiedyś czytały dużo książek, z czym teraz jest problem, znalazły po prostu lepsze źródło dopaminy (czy serotoniny? nigdy nie potrafię rozróżnić) w postaci scrollowania w internecie. W sumie tru, chociaż mam nadzieję, że kiedyś wrócę do książek
926
Ostatnio zmieniony przez CIementine (18-08-2021 o 17h18)
1. Absynt
Shairan w sumie przy większości lektur szkolnych mam wielki black out xD
Van w sumie Karen nawet nie kupiłam, a dostałam. xD Ale sprzedałam, więc czysty win.¯\_(ツ)_/¯
CIementine czytałam bardzo dużo w okresie gimnazjum-liceum. Na studiach wpadłam w taki dół z którego do tej pory w sumie nie wyszłam. Nawet kiedyś znalazłam taką grafikę przedstawiającą okresy czytania. Nie wiem czy ją teraz znajdę. >.>"
Ostatnio zmieniony przez Faren (18-08-2021 o 17h22)
1. Obsydian
@Faren, to już w ogóle Ja kupiłam, bo mitologia grecka i ładna kreska.
2.Obsydian
Ogólnie nie wiem co bym zrobiła przy okazji nadrabiania lektur do matury, gdyby nie audiobooki na 300% prędkości XDD
1. Absynt
Kiedy ja pisałam maturę audiobooki nie były jeszcze tak popularne, a szkoda pewnie bym korzystała do nadrabiania. xD
Ostatnio zmieniony przez Seasaidh (18-08-2021 o 17h41)