Wpadła ci może ostatnio w ucho jakaś klawa pioseneczka?
//zakuwanie to jest podstawa moich studiów, więc tak xD
układanie głupich historyjek, w zależności od tego co masz pod ręką albo z pierwszych liter tych słów, które masz zapamiętać, albo jeśli całe słowa mają dla ciebie jakieś znaczenie i możesz to sobie wyobrazić w głowie to wtedy wstawiasz to jako swoich bohaterów, tak sobie zapamiętywałam np. płaciki w móżdżku, bo jakiś robak, języczek, spadzistość, coś sie z tego urodzi xD
a jeżeli musisz ogarnąć jakiś proces to imo może nie najszybszym ale najskuteczniejszym, bo zostanie w makówce na dłużej jest gadanie do siebie i przedstawianie tego tak jakbyś tłumaczył to komuś, najlepiej komuś kto nie wie nic o temacie
jeszcze przedwczoraj miałam wykład o pamienci i gościu gadał, że kortyzol ułatwia zapamiętywanie, ale kiedy jest wydzielony gdy już trwa konsolidacja czyli mózg już mieli te informacje, które mają być zapamiętane, ja tego nie próbowałam ale może po nauce warto wsadzić rękę do lodowatej wody znana metoda na zwiększenie stężenia kortyzolu, potrzymać tak długo jak można i może lepiej sie te informacje utrwalą xD
jednak chciałabym zaznaczyć, że uczenie się czegoś na szybko nie jest tak skuteczne jak powtarzanie tego czego się nauczyłeś, żeby dochodziło do utrwalania połączeń synaptycznych + musi sie w mózgu uleżeć, sen to podstawa
@ayleen nie, nie jest inspirowany weselem xD jest inspirowany sofizmatem rozszerzenia
lektur szkolnych nie lubię xD może mi sie odwidzi i sobie jakąś kąsnę ale ta, może mitologia grecka, ja fanka w gimnazjum, no i makbet, ale to i tak wybieranie z mało lubianych rzecz tą, której nie lubisz najmniej xD
Ostatnio zmieniony przez chochoł (19-11-2022 o 09h55)
cracking open a cold one while chilling in basen prosektoryjny