James Joyce - "Ulisses"
Strona 576
Strony : 1 ... 28 29 30 31 32 ... 56
"Obskurne, krzywe kamieniczki milczały jak chińskie małpki, zamykając oczy okien ciężkimi powiekami drwnianych okiennic."
"Zbieracz Burz" - Maja Lidia Kossakowska
Strona 770
Lub 256
Ostatnio zmieniony przez Cuks (30-04-2022 o 18h44)
"- I co z tego?! - krzyknął z bólem. - Co z tego Razjel?! Może i oszalał! Kto Go wie! Ale czy to znaczy, że wolno nam ignorować Jego wolę? Jego władzę? Kwestionować sens Jego działań?! Kim się wtedy staniemy? Buntownikami! Kimś nieprzyjemnie podobnym do Głębian! Nie spuszczaj wzroku! Patrz na mnie, archaniele Razjelu! Radzisz mi, żebym zlekceważył bezpośredni nakaz Pana. Świetnie. Ale czy ty umiałbyś tak postąpić? Umiałbyś machnąć ręką, uznać: "Widać coś się pokręciło mnie albo Jemu"? Mógłbyś z tym dalej żyć, co? Przyznaj! Miej tyle odwagi, żeby powiedzieć mi to w oczy!"
Maja Lidia Kossakowska - "Zbieracz Burz"
Strona 965
Lub 79
Strona 54 - "W sumie od czasu bitwy z Siewcą wszyscy bez przerwy przypominali mu, że to Frey pokonał Antykreatora, a on sam głownodowodzący armii Królestwa, największy wojownik w siedmiu Niebach i Głębi, nawet nie zdołał podjeść do kalekiego mrocznego boga z Czeluści, nie mówiąc o nawiązaniu jakiejkolwiek walki."
Maja Lidia Kossakowska - "Zbieracz Burz"
Strona 457
Lub 275
"Kiedy się o nie otarłam, bladły, a gdy podałam puchar rzecznemu bogu, uciekł wzrokiem."
Madeline Miller - "Kirke"
Strona 600
Lub 185