Jakie umiejętności przydają ci się w życiu najbardziej?
// Z pewnością ta właśnie umiejętność, o której ci mówiłam - trzymanie ludzi na dystans. Nie jest to oczywiście takie proste, że niemiłe zachowanie innych ludzi spływa po mnie jak po kaczce, ale ja potrafię sobie wytłumaczyć, że tak długo jak moje własne sumienie jest czyste, to opinia innych ludzi na mój temat nie jest ważna, bo nawet jeśli każdy chciałby być przez wszystkich kochany, to jest to absolutnie niemożliwe i to, że prędzej czy później ktoś sprawi nam przykrość to jest pewnik. Nie warto skupiać się na gębie, jaką przyprawiają nam inni, tylko na twarzy, którą sami sobie kreujemy.
Inną umiejętnością, która bardzo mi się przydaje jest przemawianie. Generalnie nie stresuje mnie mówienie na forum publicznym, bo w takich sytuacjach odzywam się tylko, kiedy mam coś mądrego/ważnego do powiedzenia. Przydaje mi się to na uniwersytecie, ponieważ mam cały przedmiot, który nazywa się "mówienie", do tego odpowiadam za przekazywanie informacji między studentami a wykładowcami, więc też nie mogę się bać odezwać, ale i w zwyczajnym życiu umiejętność rozmawiania z ludźmi i swobodnego wyrażania swoich myśli bardzo ułatwia życie i zawiązywanie nowych znajomości.
Kolejną złotą umiejętnością, bez której nie mogłabym żyć jest umiejętność zaplanowania sobie zadań do zrobienia, a następnie usiądnięcia na tyłku i najzwyklejszego w świecie wykonania ich. Znam mnóstwo osób, które żyją w chaosie, bo zapierają się przed kalendarzami rękami i nogami, nie ma też takiej siły, która zmusi je do rozplanowania sobie zadań w głowie i zrobienia ich na spokojnie i po kolei, bo jakby nie wykonały swojej roboty na ostatnią chwilę w niemożebnym stresie, to nie byłyby sobą. Takich ludzi zupełnie nie jestem w stanie zrozumieć. Dla mnie to jest naturalne, że wstaję, siadam do biurka, zaglądam do kalendarza i wiem, co mam robić. Jak mam wypracowanie na za tydzień, to nie zwlekam z napisaniem go aż do nocy przed terminem oddania, tylko każdego dnia piszę tyle, ile mi się chce i oddaję bez stresu z wyprzedzeniem.
Ostatnio zmieniony przez Cuks (23-12-2022 o 22h37)