Co w szkole było twoją piętą chochołową?
// Dla mnie trudność jest taka sama, bo przygotowywałam się solidnie z obu tych form, ale dla większości uczniów interpretacja jest niemożebnie trudna. Według mnie jest tak po części dlatego, że w szkole ich się do tego nie za bardzo przygotowuje, nawet na rozszerzeniu. Są zadane ze dwie interpretacje na przestrzeni trzech lat, a przez resztę czasu ciśnie się rozprawki i eseje. Kolejną rzeczą jest to, że do interpretacji wiersza potrzebny jest pewien poziom wrażliwości na sztukę i na metaforyczny język, który nie opisuje wprost faktów i opinii tak jak teksty teoretyczno-literackie, które pojawiają się na esejach. Kiedy interpretuje się wiersz trzeba być naprawdę mocno skupionym na tym, żeby nie podążać za swoimi luźnymi skojarzeniami, tylko uważnie badać to, co jest w tekście napisane, a nie to, co nam się wydaje, że jest napisane. Wnioski, do których się dochodzi oczywiście mogą się różnić między ludźmi, ale ważne jest to, żeby każda myśl zawarta w interpretacji była w sposób przekonujący uzasadniona tekstem źródłowym, tymczasem wiele osób przeczyta raz, coś sobie wyobrazi, a następnie próbuje nagiąć wiersz do swoich wyobrażeń zamiast modyfikować swój odbiór wiersza wraz z coraz głębszym analizowaniem go. Do tego w wierszu równie ważną rolę, co treść pełni forma. Osoba interpretująca musi być obeznana w środkach stylistycznych i ich funkcjach po to, żeby być w stanie uczynić z formy, w jakiej zapisany jest wiersz kolejną płaszczyznę interpretacji, a taką wiedzę nie każdy ma.
Mimo to, według mnie nie jest trudno się dokształcić, a kiedy już wie się, co się robi, to interpretacja wierszy jest świetną zabawą. Ja te wszystkie umiejętności posiadłam dopiero podczas przygotowywania się do matury, bo chciałam być bezpieczna na wypadek, gdyby na eseju trafił mi się temat, o historii, na której się nie znam, ale teraz zostaną ze mną na zawsze i z wielką przyjemnością będę je wykorzystywać dalej w swoich kontaktach z poezją, bo podróż od pierwszego odczytania i pierwszych skojarzeń do głębokiej, wielopłaszczyznowej analizy i odkrycia zupełnie nowych sensów, które na początku kompletnie mi uleciały jest dla mnie fascynująca! :)
Ostatnio zmieniony przez Cuks (09-07-2022 o 12h58)