Jak sądzisz, do jakiej greckiej bogini/boga jesteś podobna z wyglądu lub z charakteru?
//Dawno nie rozmawiałam z nikim na takie filozoficzne rozterki. Osobiście przyznam, że jestem w tym temacie raczej idealistą.(Typowy INFP xD) Wierzę w dobro w ludziach.
Samo dobro definiuję w taki sposób, że można je świadomie wybrać, tak samo jak zło. Jak wspomniałam wcześniej, moim zdaniem człowiek nie rodzi się zły, a jedynie nabywa złe zachowania, często z przyzwyczajenia i życia w złym środowisku od najmłodszych lat(ponieważ często to środowisko popycha w szpony zła), czy też po odkryciu, że sprawiają mu przyjemność(co też się zdarza). Oczywiście nie ma ludzi idealnych, ktoś kto nie miał żadnych złych doświadczeń, jest dobrym człowiekiem od (jeśli mogę to tak nazwać) samego początku, też może np.: kłamać z jakiegoś powodu, czy wybierać opcje lepsze dla siebie niż dla innych, ale nie oznacza to, że jest złym człowiekiem.
Człowiek, który przeżył traumy i zostanie z nich skutecznie wyleczony(co na pewno zajmie bardzo dużo czasu), myślę, że mógłby odnaleźć się na nowo w społeczeństwie, jeśli tylko będzie miał przy sobie dobrych ludzi, którzy zechcą mu pomóc.
Nie wiem, czy to wystarczająca odpowiedź na Twoje pytanie, mam nadzieję, że tak. A jak nie, możemy jeszcze o tym pogadać
Ostatnio zmieniony przez Ilmaris (17-06-2022 o 23h00)
Ludzkie Istoty są z natury dobre, choć czasem o tym zapominają. Trzeba im o tym przypominać.