Jaki jest twój stosunek do matematyki? Co mogłoby się według ciebie zmienić w sposobie, w jaki matematyki naucza się w szkołach?
// Pewnie że tak, w końcu uczyć się też trzeba umieć c:
Kiedy na przykład uczę się na przedmiot, który wymaga ode mnie zapamiętania dużej ilości informacji, to
1) Siadam z podręcznikiem i notatnikiem i czytam cały materiał od razu pod kątem funkcjonalności, czyli szukam ciągle ważnych informacji, które będę chciała zapamiętać zamiast czytać biernie.
2) Kiedy mam już spisane na brudno wszystkie ważne informacje, zredagowane przeze mnie w taki sposób, że ja sama czytając je wiem o co chodzi i rozumiem skąd co się wzięło, to przepisuję je jeszcze raz na czysto. Tworzę w ten sposób spójną, estetyczna notatkę, z odpowiednimi podziałami (np. ucząc się na historię w jednym miejscu mam ważne nazwiska, w drugim daty itd.), w ten sposób nie jest to pomieszane w cały świat.
3) Po całej tej pracy byłam tak wystawiona na wszystkie te informacje i aktywnie je wszystkie przepracowałam, że zapamiętywanie leci już z górki. Sporządzam pytania, na które staram się odpowiedzieć i przypominając sobie rzeczy, zapamiętuję je. Tylko w przypadku dat stosuję bardziej zaawansowaną technikę - pałac pamięci. Polega ona na wyobrażeniu sobie wizualnie jakiegoś konceptu. Ostatnio miałam test z historii, na który musiałam się nauczyć m.in. daty pewnego referendum ludowego - 30 czerwca 1946 r.
30 to taka ładna okrągła liczba, a czerwiec kojarzy mi się z insektem czerwcem, od którego pochodzi nazwa tego miesiąca, więc wyobraziłam sobie okrąglutką pszczółkę z napisem 30 na grzbiecie, jakby wyjętą z ilustrowanej książeczki dla dzieci c: Pszczółkę dlatego, że nie wiem, jak wygląda czerwiec, ale wiedziałam, o co chodzi XD Mam tak, że łatwo wyobrazić mi sobie jakie cyfry mogą mieć kolory, więc wyobraziłam sobie rok '46 jako niebieską czwórkę i różową szóstkę, które przechadzają się razem polanką, a nad nimi przelatuje ta pszczółka z 30-tką na grzbiecie - i podaje im w locie kartę do głosowania - w ten sposób zapamiętałam, że 30 czerwca 1946 roku odbyło się referendum ludowe c:
Pałac pamięci jest dosyć czasochłonny, ale też bardzo łatwy, przyjemny i zabójczo skuteczny, także jak coś za żadne skarby nie chce wejść do głowy, to serdecznie polecam! :D
Ostatnio zmieniony przez Qoona (26-03-2022 o 17h48)