Czemu zainteresowała cię książka o Pol Pocie? :>
// Absolutnie nie gwarantuję, że trafi w gusta każdego, ale wszystkim na prawo i lewo polecam "Szczygła" Donny Tartt. Ile razy rozgadywałam się o niej nawet na tym forum, to nie zliczę ^^
W skrócie: bosko napisana, cała fabuła jest w najmniejszych szczegółach przemyślana, książka imituje prawdziwe życie, które jest w gruncie rzeczy jednym wielkim chaosem, który każdy z nas próbuje ogarnąć swoim umysłem, ale nie potrafi. Każdy człowiek ma ograniczoną wiedzę o rzeczywistości i widzi świat ze swojej własnej unikatowej perspektywy i to sprawia, że każdy żyje w swoim własnym odrębnym świecie. Tak samo jest z głównym bohaterem i to jest jedna z najbardziej fascynujących rzeczy w tej książce - nie możemy w pełni ufać osądowi głównego bohatera, ponieważ jego wiedza o świecie też jest ograniczona. Z wiekiem dowiaduje się nowych rzeczy, które sprawiają, że zaczyna widzieć sytuacje z przeszłości w zupełnie innym świetle niż kiedyś. To powieść, w której czytelnik nie jest prowadzony za rękę, nie wszystko jest mu podane na tacy. Dostaje się tylko obraz świata, jaki ma główny bohater i na tej podstawie samemu można przefiltrować jego doświadczenia przez samego siebie i ocenić wszystko samemu. Absolutnie uwielbiam, najlepsze, co przeczytałam w swoim życiu. Jednak objętość książki może bardzo wielu ludzi odstraszyć, więc gdybym naprawdę miała wybrać coś, co większości ludzi mogło by się spodobać, to postawiłabym na książki Murakamiego ze względu na balans pomiędzy realizmem, a fantastyką oraz język, który jest łatwy w odbiorze, a jednocześnie urokliwy :>
Ostatnio zmieniony przez Qoona (29-09-2021 o 12h39)