Zobaczyłam wcześniej posta o rysowaniu, wrzucasz gdzieś swoje prace? Masz zamiar założyć wątek na forum? (wcale nie pytam bo dość martwo w CA xD)
Daj znać jak o to już pytałam to rzucę czymś innym -3-
//Szkice nie są niczym gorszym od skończonej pracy, często zawierają więcej treści niż skończone ilustracje i nigdy nie traktuj ich jako czegoś "ech" - wszystko co tworzysz jest Twoje i unikalne więc nie bój się wrzucać wszystkiego c:
Edit: Strona mi się odświeżyła jak miałam gotową odpowiedź, czymś zaraz rzucę >:U
Pytanie całkiem fajne, nie przypominam sobie by ktokolwiek o to wcześniej pytał -3-
Generalnie moje zamówienia dzielą się na cztery kategorie, adopty, customy, semicustomy (suprise-customy) i regularne komisze. Omówię wszystkie trzy żeby był ładny podział i różnice.
1. Adopty (albo inaczej designy)
Proces całkiem prosty - mam jakiś pomysł, coś mnie zainspiruje, czy to kolory czy jakieś vibe, cokolwiek - robię design na sprzedaż. Typowo, szkic, linie, kolory, dopracowuję, robię osobne pliki, wystawiam na sprzedaż, jak ktoś zainteresowany kupnem to dostaje wiadomość prywatną gdzie pytam na jaki adres wysyłać fakturę, jak dostanę to wysyłam, po zaksięgowaniu wpłaty pliki lecą do nowego właściciela, profit.
2. Customy
Czyli design w który kupujący ma swój wkład i mówi dokładnie czego chce. Mam rzecz jasna swój ToS i to co rysuję a czego nie zrobię nawet za dopłatą więc i tego trzeba się trzymać. W większości przypadków ludzie wiedzą co chcą i trzymam się wytycznych, czasami sugerując inne rozwiązania jeśli coś po prostu... No nie wygląda dobrze w pomyśle danej osoby xD Czasami przyznają rację, inni się nie zgadzają no ale to już nie mój problem, to ich custom. Przy takich customach kontakt z klientem jest częsty - wysyłam dużo WIP'ów w trakcie, pytam o detale, pokazuję możliwe rozwiązania i pomysły i tak dalej. Gdy trafi się osoba która chcę customa "odtąd dotąd" to średnio mi się z takim pracuje, zaś gdy dostaję więcej wolności z pomysłami to idzie lepiej, nie lubię się ograniczać po prostu, zwłaszcza jak jakiś pomysł nie klika. Co do technicznej strony z płaceniem i wszystkim to nie różni się to nijak od adoptów i tak samo będzie z całą resztą.
3. Semicustomy
Albo inaczej suprise-customy, moje ulubione zaraz po adoptach. W zasadzie są to customy ale bez wysyłania WIP'ów a kupujący daje mi raczej bardziej zarys tego czego chce niż konkrety. Pytam o główne elementy - kolory jakich chce bym użyła, jakich mam unikać, jakie vibes albo typ ciała. Mało konkretów co zostawia mi duże pole do popisu i po prostu... Robię co chcę według tych małych ograniczeń. Kupujący po skończeniu takiego customa dostaje go dopiero gdy go skończę, czasami oferuję jakieś drobne poprawki ale nic co by ingerowało w linie (więc głównie kolory).
4. Regularne komisze
Czyli coś co otwieram bardzo rzadko i tylko gdy potrzebuję pieniędzy "na już". Moja lista rzeczy których nie rysuję za żadną dopłatą jest dość spora więc od razu przy takich zamówieniach zaznaczam że najlepiej wysłać mi wcześniejszego DM'a z postaciami potencjalnymi na zamówienie by się upewnić czy podejmę się ich rysowania. Mam wrażenie że przez to jak rzadko je otwieram jest na nie największe zainteresowanie, więc nigdy nie mam problemu ze znalezieniem klientów na ten typ zamówień. No i w sumie cały proces jak z customami, czyli dużo WIP'ów, upewniania się że wszystko jest ok z postacią i czy ma 4 czy 5 kolczyków i tak dalej.
Tak podsumowując to najwięcej robię adoptów/semicustomów bo nigdy nie jarało mnie szczególnie rysowanie czyichś postaci poza moimi własnymi albo postaciami przyjaciół z którymi mamy jakieś RP albo interakcje, dlatego robienie takich "tru" zamówień nie sprawiało mi większej przyjemności. Cieszę się że trafiłam po drodze na community adoptów właśnie bo dzięki temu mogę robić to co lubię a nie coś co muszę by zarobić <3
Ej serio udzielać się w wątkach artystycznych, nikt nie liczy na żadne litanie i super przemyślenia "ąę" na temat prac, po prostu we vibin' a byłoby dużo przyjemniej jakby był jakiś odzew bo wrzucanie w limbo w sumie nie ma sensu x')
Plus nie gryzę -3-
Ale się rozpisałam HOLY
Ostatnio zmieniony przez Shemei (03-01-2023 o 17h01)