Bangtan Boys to siedmioosobowy zespół k-popowy utworzony w 2013 roku przez wytwórnię Big Hit Entertainment i najprawdopodobniej największy aktualnie działający boysband na świecie.
Na swoim koncie mają m.in. osiągnięcia z rzędu nominacji do nagrody Grammy (której niestety nie udało im się wygrać); znani są również z sukcesu, który ostatnim razem w kategorii grupy muzycznej udało się odnieść Beatlesom ponad pięćdziesiąt lat temu - w przeciągu niespełna roku trzy z wypuszczonych przez nich albumów znalazły się na samym szczycie listy Billboard 200, publikowanej w tygodniku Billboard i ukazującej spis dwustu najpopularniejszych i najlepiej sprzedających się albumów muzycznych w Stanach Zjednoczonych.
Osobiście nigdy nie uważałam się za fankę muzyki k-popowej, ba - w ogóle nie interesowałam się tym gatunkiem i niestety wykazywałam sporą tendencję do odrzucania grup takich jak BTS na wejściu wynikającego z bazowania wyłącznie na wszechobecnych stereotypach i negatywnym, bardzo zaraźliwym nastawieniu do koreańskiej muzyki popularnej jako ogółu.
Ostatnimi czasy jednak, najpewniej pod wpływem wszechogarniającej nudy i monotonii jakie dotknęły nas wszystkich w tym ciężkim czasie, postanowiłam zgłębić temat nieco gruntowniej i na własne oczy i uszy przekonałam się, jak w ogromnym stopniu nieprawdziwe są mniemania na temat owej grupy i jak błyskawicznie rozprzestrzeniają się krzywdzące przekonania na jej temat. Ludziom bardzo łatwo ocenić coś, nie badając wcześniej gruntu i nie wyrabiając sobie własnego zdania przed podążeniem za tłumem, bo tak jest łatwiej i bardziej komfortowo.
Nabrałam dużej dozy respektu do BTS ze względu na wiele aspektów - zaimponowały mi przede wszystkim ich niezwykła determinacja, ciężka praca i poświęcenie, jakie wkładają w całe swoje przedsięwzięcie. Pod kątem czysto technicznym również można doszukać się wielu kwestii, o których nie mówi się wystarczająco, takich jak zdumiewające umiejętności taneczne prezentowane przez zespół, momentami perfekcyjnie uzupełniające się i harmonizujące ze sobą tony głosów, jak i ponadprzeciętna kontrola nad samym aspektem wokalnym, której obecność można łatwo wywnioskować z faktu, iż grupa występuje prezentując serię skomplikowanych i bardzo wymagających choreografii tanecznych, przy tym pamiętając o utrzymywaniu tempa i linii melodycznej samych utworów. Do tego osobowości sceniczne chłopców wręcz tryskają charyzmą i entuzjazmem, a to w przypadku artystów takich jak oni jest kluczowe na drodze do coraz to bardziej znaczących sukcesów.
Jestem bardzo ciekawa, czy generalne nastawienie do Bangtan Boys w jakimkolwiek stopniu zmieniło się, odkąd ostatnim razem miałam do czynienia z naszymi rodakami wyrażającymi swoje poglądy na ich temat; co wy o nich sądzicie?
Podoba wam się ich twórczość, a może wręcz przeciwnie i uważacie ich za zupełnie przereklamowanych i niezasługujących na swój obecny rozgłos?
Zapraszam do dyskusji i zachęcam do konstruktywnego wyrażania swojego zdania :)
Ostatnio zmieniony przez Testra (03-05-2021 o 14h41)