Odcinek mi się podobał, ale miał swoje głupotki fabularne xD
Chciałabym omówić go scena po scenie:
*obrady* były wiarygodne, Mati zaimponował mi tym, jak objaśniał, do kogo mogą należeć symbole itd. Gardzia też ładnie objaśniła istotę Internetu. W dodatku zadała mądre pytanie o portal.
*pracowanie z kotkiem* też było git. Nie mogłam odpędzić myśli, że to tu Gardzia odkryła swoje przeznaczenie... nie jako łącznik między światami! Myślę, że nawet dobrze jej szło opisywanie ubrań, znów popisała się inteligencją. A swoją drogą to straszna hipokryzja ze strony Puriry mówić, że nie można ciągle chodzić w jednych, uniwersalnych ciuchach, a sama zmieniła imidż... raz z okazji redrawów. WSZYSCY CHODZĄ W ELDARYI W TYCH SAMYCH CIUCHACH!... oprócz naiwnej Gardzi, która co odcinek daje się namówić na nowy strój
*lekcje Methiu* to jest porażka! Jak się później okazuje, przez tydzień nie poruszył tak istotnego tematu, jakim są pieniądze! Mam tylko nadzieję, że jak nie patrzyliśmy, udało mu się omówić zasady poruszania się po ulicy, struktury takie jak państwa, miasta... jak wygląda miasto (sklepy, mieszkania, restauracje, parki), jak wygląda życie człowieka, czyli praca lub nauka (bez chodzenia na misje jak w straży). Chociaż wiedząc, że nie powiedział nic o pieniądzach mam podstawę, żeby wątpić w te jego lekcje.
*Zdejmowanie wymiarów* z innych a w szczególności z WS (u mnie Nevra) było przyjemną sceną. Uznałam to za małą zemstę po tym, jak Nev droczył się z Gardzią w odcinku 8. W końcu naszej bohaterce wychodzi flirt. Kolejny + dla gardzi
*Garnek włóczy się bez celu przez kilka dni* ... a mogłaby pomóc Matiemu w jego wykładach... albo pomóc dopracować szczegóły planu misji xD no głupotka
*ubranka* wyszły naprawdę dobrze... ALE przecież wyraźnie widać, że fryzury Huang Chu i Leiftana są nie z Ziemii. Huang Chu mogłaby odpiąć te doczepiane warkocze, a Leiftan no niestety... ściąć warkocz. Dalej: serio Gardzia się martwi, że blizny Nevry zwrócą uwagę ludzi? ON MA SZPICZASTE USZY I KŁY! Lenc wyszedł chyba najnaturalniej z nich wszystkich najlepiej, niemniej skisłam, jak został porównany do nauczyciela WF'u. A przy okazji przypomniano nam, że Lancelot i Nev są starsi od nas o 7 lat, bo szczerze... zapomniałam totalnie xD Tylko kurczę!!! Czemu chłopaki 32 lata mieliby być kolegami ojca Gardzi, a nie samej Gardzi? Z tej perspektywy to wygląda głupio, że nasza bohaterka flirtuje z typem, w którym prędzej widzi kumpla swojego taty niż swojego kumpla.
*cena ubrania* nie jest zabójcza... ALE Puriry go ani nie zaprojektowała, ani nie uszyła, więc jak już mamy jej płacić to za sam materiał. Ja bym się targowała, albo przynajmniej kazała kotce zapłacić Karuto i Jamonowi za robociznę (chociaż nigdy nie wiadomo, czy to była misja= wolontariat).
*wyruszamy na misję* i oczywiście dowiadujemy się TUŻ PRZED MISJĄ, że przejście przez portal grozi śmiercią. DZIĘKI ZA OSTRZEŻENIE! Potem okazuje się ze nie mamy kasy i zamiast wymienić w lombardzie złoto na kasę, postanawiamy się włamać do wypasionej, kamerowanej chaty... czemu? ŻEBY NIE ZWRACAĆ NA SIEBIE UWAGI! No ja pi*****lę! Czemu to ma tak mało sensu! A jak już się włamują do domu, to mogliby od razu wejść na kompa rodziców i sprawdzić potrzebne informacje w necie i nawet by nie potrzebowali pieniędzy kraść.
Crewedka napisał
Jubilerzy oraz właściciele lombardów zabezpieczają się w ten sposób przed zakupem towaru kradzionego, więc akurat to było bardzo przemyślane i realistycznie przedstawione
Ok, dzięki za sprostowanie... ALE jak już się włamują do chaty, to mogli zmienić plan na skorzystanie z kompa zamiast kradzieży !
*WS uspokaja Gardiene* to bardzo słodkie i urocze, dla mnie na +
*ktoś znajduje Gardzię w pokoju*... a Nevra przed chwilą mówił, że nie wyczuwa nikogo w chacie! Mam nadzieję, że okaże się, że jego zmysły wampira są osłabione bez manny, bo inaczej mamy kolejną niespójność.
.... i *dziewczyny*, Huang Chu zdecydowanie na +, a Karenn, którą darzę sentymentem i zawsze lubiłam tylko nas bije myślą, że nauczy nas tak walczyć xD
Ogólnie to odcinek był przyjemny tylko organizacja tej misji to totalna kupa! Cieszę się, że romansik z WS jest coraz gorętszy
Mam mieszane uczucia więc daje 5/10
... a teraz poczytam sobie Wasze komentarze
Spoiler (kliknij, aby zobaczyć)
Yunhwa napisał
wyobrażam sobie handlującego Nevrę z tymi okularami i zdziwienie jak zabierają go policjanci no ZŁOTO
KISNĘ xDDDD
Dziewczyny, jesteście genialne, musiałabym umieszczać tu połowę tego co pisałyście, żeby wyróżnić komentarze, dzięki którym kwikłam ze śmiechu
chyba spioler alert
Ashkore napisał
BTW. Osoba, która znalazła Gardzię pod koniec epka bo pewnie lokaj, to we francuskiej wersji ponoć zwraca się do niej oficjalnie.
takie rzeczy chyba powinno się dawać w spoilwry
Ostatnio zmieniony przez Nicki (21-01-2022 o 00h46)