@Roni
Na yt mogę Ci polecić Angelikę Grabowską, studiowała kosmetologie i wyjaśnia wiele spraw w bardzo przyjemny sposób.
Moja cera jest mocno przetłuszczająca się w strefie T, ale dzięki odpowiedniemu nawilżaniu nie spędza mi to snu z powiek. Ogólnie, to moja skóra nie jest wrażliwa, więc niewiele miałam w życiu kosmetyków, które robiłyby mi krzywdę. Osobiście odradzałabym sięganie po rzeczy z Garniera, czy tak jak ktoś tutaj wspomniał Ziaji. Nie interesuję się na tyle składami, żeby móc Ci dosłownie polecić konkretne produkty, bo to za duża odpowiedzialność, plus musiałabym wiedzieć jaką dokładnie masz cerę. Mogę co najwyżej podzielić się czego ja używam. Twarz myję żelem tołpa super seeds sezam-dynia (oczywiście nazwa myląca, bo nie zawiera żadnych drobinek, a jedynie wyciągi), wiem, że sporo osób narzekało, że potrafi wysuszać, ale u mnie się sprawdza, więc nie widzę sensu zwracać uwagę na negatywne opinie. Oczywiście żel nakładam na foreo i myję twarz przez minutę. Po myciu tonik Mixa, a potem krem detoksykująco nawilżający z bielendy lub zwykły krem nawilżający z tołpy, który można dorwać w biedrze. Używam ich na zmianę tylko ze względu na zachciankę. Moim zdaniem oba nawilżają w stopniu dobrym.
Ogólnie to podstawą pielęgnacji jest dokładne mycie twarzy (zmywanie makijażu to nie mycie twarzy, najpierw trzeba go zmyć, a potem jeszcze umyć twarz) i nakładanie kremu nawilżającego. Do tego spf jeżeli wychodzisz na zewnątrz i znajdujesz się długo na słońcu.
W kwestii maseczek się nie wypowiem, bo rzadko stosuję. Stanowcze NIE dla masek peel off. One nic nie robią, a mogą jedynie zaszkodzić.
Edit
No i oczywiście tak jak powiedziała @Seasaidh przede wszystkim to musisz rozpoznać swoje potrzeby. Jaką masz cerę itd. Aczkolwiek nie potrzebujesz na ten temat na starcie posiadać gigantycznej wiedzy. Możesz skupiać się na początku na nawilżaniu, bo to jest potrzebne zawsze.
Ostatnio zmieniony przez Elentiya (29-04-2021 o 15h33)