Jakie ciekawe książki przeczytałaś w tym roku? :>
// Dziękuję ci bardzo c:
Gorąco polecam ci poczytać Osamu Dazaia, a zwłaszcza "Zatracenie". Teraz już to się zmieniło, ale ongiś jak weszłam na Lubimyczytać.pl i przeczytałam recenzje tej książki, to były prawie same komentarze o treści "No ta japońska mentalność to naprawdę jest zupełnie inna od tej naszej, bo ja to tego wiecznego użalania się nad sobą głównego bohatera nie rozumiem............" Tyle że te osoby zupełnie rozminęły się z przekazem. To nie jest książka o tym, jak świat widzą Japończycy, tylko o tym, jak świat widzi człowiek głęboko nieszczęśliwy. Dazai pisał ją z ogromnym rozmysłem; nie ma w niej ani jednego zbędnego zdania. Jest to książka o poczuciu wyobcowania, o byciu otoczonym ludźmi, a jednak poczuciu nieskończonej samotności, o zatraceniu swojego człowieczeństwa. Angielski tytuł jest jeszcze bardziej wymowny - "No longer human".
Rekomendacją z innej beczki jest "Fruwająca dusza" Yōko Tawady. Nie jest to książka, którą czyta się, żeby wyciągnąć z niej jakiś konkretny morał czy zapoznać się ze skończoną historią. To książka, która jest zabawą słowem, która jest wiatrem pod skrzydłami wyobraźni czytelnika. To nie książka, tylko doświadczenie estetyczne. Jeśli taka literatura eksperymentalna cię jara, to będziesz zachwycona; jeśli nie, to nic z niej nie wyciągniesz.
Z jeszcze innej kategorii bardzo polecam "Zapiski dla zabicia czasu" Kenkō. Kenkō był buddyjskim mnichem, który spisywał różne swoje losowe przemyślenia na temat ludzi i świata na karteczkach w celu, jak zdradza tytuł, zabicia czasu. Jego intencją nigdy nie było pokazywanie tych zapisków komukolwiek, jednak po jego śmierci odkryto je i wydano. Był on człowiekiem bardzo wrażliwym na przyrodę, dobrym obserwatorem i kimś, kto w perspektywie nieuchronnej śmierci widział zachętę do tego, żeby czerpać jak najwięcej radości z prostego życia. W jego książce znajdziesz i anegdotki, jakie przydarzyły się Kenkō lub o jakich posłyszał, i jego przemyślenia filozoficzne, i informacje na temat japońskiej historii i ówczesnej kultury. Bardzo ciekawa rzecz i naprawdę warta przeczytania, bo wrażliwość Kenkō na piękno świata bywa zaraźliwa.
Ostatnio zmieniony przez Cuks (26-12-2022 o 02h04)