Wystawiasz recenzje w internecie? Czytasz je? Jakie były najbardziej rozrywkowe recenzje, jakie czytałaś/wystawiłaś i czego dotyczyły?
// Jest ich kilka:
- "Fruwająca dusza" Yōko Tawady.
Książka z pewnością nie dla wszystkich. Albo jest się nią absolutnie zachwyconym i oczarowanym, albo nie wyciąga się z niej nic i szybko o niej zapomina. Ja jestem w tej pierwszej grupie. To nie jest książka, którą czyta się dla fabuły samej w sobie, ale dla formy. To, co jest napisane to jedno, ale prawdziwa magia zaczyna się wtedy, kiedy słowa wprawiają w ruch wyobraźnię czytelnika. Na tyłówce jest napisane, że książka ta bada granice wyrażalności słowa i zupełnie się z tym zgadzam. To książeczka pełna przepięknych słów, które sprawiają, że wyobraźnia dostaje skrzydeł i serwuje czytelnikowi ekstazę estetyczną, a nie jakiś morał czy lekcję życiową, którą można wyciągnąć na przyszłość. To nie tyle tekst, ale bardziej duchowe doświadczenie.
- "Zatracenie" Osamu Dazaia
Dazai nie umieścił w tej książce ani jednego zbędnego słowa. To zwięzły opis wnętrza istoty, która na zewnątrz jest człowiekiem, ale w głębi duszy czuje się nieskończenie oddalona od wszystkiego, co ludzkie. To opowieść o kimś, kogo zewsząd otaczają ludzie, którego ludzie lubią i uznają za jednego z nich, ale który sam wie doskonale, że nie jest jednym z nich, że ich nie rozumie i boi się, że pewnego dnia ktoś odkryje, że jest oszustem podającym się za człowieka. Oczywiście bohater nie jest faktycznie żadną istotą nadprzyrodzoną, jest po prostu człowiekiem, który czuje się samotny w tłumie. Paradoksalnie książka o zatraceniu człowieczeństwa jest ludzkiej naturze niesamowicie bliska.
- "Moje drzewko pomarańczowe" José Mauro de Vasconcelos
To książka, która opowiada o podłym, niesprawiedliwym świecie oczami wrażliwego dziecka. Bardzo uwrażliwia. Pomaga dostrzec cierpienie tych, którzy są zapomnieni przez świat, a także, a nawet zwłaszcza tych, których się zazwyczaj lekceważy i nie podejrzewa o żadne skomplikowane myśli i uczucia, czyli dzieci. Naprawdę warta przeczytania.
Ostatnio zmieniony przez Cuks (18-12-2022 o 18h22)